LONTARAN KATA

Keindahan dunia bukan kekal..tp keimanan di dada menjadi kayu ukur sejauh mana kita berpegang kepada agama Islam yang satu dan mentaati perintah ALLAH yang Maha Esa


Sunday, August 29, 2010

IID with DRAGNAGA (jem buah naga)




         IID stand for Inovation Invention Design. Actually, pertandingan ni dh lama ade, tp baru tahun ni aku masuk bersama dengan group aku. Nak taw x, mcm mana kitaorg boelh tercampak masuk dlm iid? hehehe..jom baca seterusnye
        Semuanya bermula dari projek ETR kitaorg. seperti yg diketahui umum, setiap part 6 perlu mengambil subjek ETR sbgi pendedahan terhadap subjek perniagaan, include fakulti aku, IS110. So, setelah diberi tugasan n tema iaitu flora n fauna, kitaorg 4 org pun start lah berfikir nak wat pe. Mcm2 kuar idea, tapi last2 kitaorg pilih buah naga as our main product. So, drpd buah naga, kitaorg pecahkanlah nk jd ice cream buah naga, jem buah naga, yogurt n bermacam2 lagi. Setelah 2 minggu kelas berlansung, sekali lecturer kitaorg ckp, why not kitaorg st kelas masuk pertandingan IID coz kitaorg pun leh dikira inovasi n invention jgk. Klu ikutkan mula, mmg mcm mls, tp seronok jgk, so kitaorg pun decide nk msk.
        Tapi serius mmg cm mls gl nk msk. Hahaha. but at last, setelah persiapan on the spot di buat, kitaorg berjaya masuk. Lupa nk g taw, untuk IID ni kitaorg pilih untuk menyediakan jem buah naga, memandangkan ia sgt mudah disediakan n tempat yang convinient. tempat pembuatan dia, of course kat rumah As, memandangkan tempat dia plg dekat. haahahha
So, tepat 25/8/10, kitaorg pun masuklah pertandinagn ini. Kat bwh ni sume gmbr2 kitaorg kat IID
Ni lah buah naga yang belum di hancurkan 


yang ni pas dah selamat di hancurkan. Pas ni, terus masuk dalam kuali n masak dengengan gula
Nilah jem buah naga yang dah siap di buat.

Nimasa kat pertandinagan IID

nilah banner kitaorag..

din tgh bagi penerangan kat org yang bertanya.
  
nilah group kitaorg...

So..kat sini sy nak ucapkan jutaan trima kasih to all my group members, Din, Yat, As and me yang dh bertungkus lumus menjayakan projek kita ni. X sangka, dlm last minit, kita masih berjaya dapat gangsa. Esok kita g amik medal kita tu ea. hehehhe.. good job every one.























1 comment: